neděle 13. prosince 2015

Alkohol v kuchyni

Teď nemám na mysli alkohol, kuchařem vypitý, nýbrž alkohol, kuchařem použitý. I když - zažil jsem v dávných dobách případ, kdy šéfkuchař, který vařil hovězí na víně, vyfasoval pro tento účel ze skladu láhev červeného. Ta však posléze, místo v omáčce, skončila v kuchařově žaludku. A do omáčky ten darebák nalil místo vína ocet... Doufám, že se tento ničema (druhdy alkoholik ve stádiu delirium tremens) za svá zvěrstva navěky smaží v pekle!
 
Dávno se mi potvrdilo, že čím lepší alkohol při přípravě jídla použiji, tím lepší výsledek se zpravidla dostaví. Rozdíl je i mezi použitými kvalitními alkoholy. Je sakramentský rozdíl, přidám-li do paštiky řecký nebo francouzský koňak! Uspokojivý výsledek se ovšem dostaví, když použiji i francouzský calvados. Tady bych se pozastavil: u nás mnozí lidé calvadosem nazývají zhusta smrdutou pálenku ze skorých jablek, která má na Valašsku příhodnější název - "jabuková slivovica". Kdepak, calvados je vinný destilát, který se ve vymezeném regionu pálí z jablečného vína, zvaného cidre. Čti "sídr", prosím, nezaměňovat s drinkem, který slove cider ("sajdr"). Výchozí surovinou druhého jmenovaného výrobku je rovněž jablko, jedná se však o zkvašený mošt. Jedním dechem dodávám, že k pití "sajdru" jsem cestu nenašel. Ale všem, kteří si je dopřávají, toto sofistikované pitíčko z celého srdce přeji!
 
V naší domácí kuchyni (tedy přímo u mne doma) je často používanou surovinou tuzemák. S manželkou hodně a rádi pečeme a vyrábíme nejrůznější cukroví a dezerty, tam má rum své nezastupitelné místo. Nedávno jsem objevil chuť patnáctiletého brazilského rumu. Doma vyrábíme také pralinky z belgické čokolády, už se těším, až vymyslím náplň s tímto starým rumem. Do náplní používáme také francouzské ovocné likéry. To není právě levná záležitost, ale výsledek je skvostný!
 
Tak, dnes jsem toho nenapsal právě mnoho (johohó - škyt :))!
 
Se srdečným, vřelým a lehce přiožralým pozdravem
 
Gastrokocour   

Pralinky ze čtvrté italské polykarbonátové formy, kterou jsme si
nedávno pořídili. Bílá belgická čokoláda, naplněná geniální směsí
mé manželky (rum, domácí perník, kokosová moučka).







 

Žádné komentáře:

Okomentovat