neděle 17. července 2016

Okurková sezóna

To znamená, že se blíží doba, kdy budeme doma nakládat okurky. Také meruňkový džem bude třeba dozásobit. Po několikaleté pauze jsem se rozhodl, že udělám špendlíkový džem. Ten je opravdu neobyčejně lahodné chuti.
 
Jen letos zkusím špendlíky po vypeckování zbavit slupek pomocí odšťavňovače (dříve jsem tak nečinil). Následující postup bude klasický - nejdříve prosladit krystalovým cukrem, nechat odležet do druhého dne, potom vařit tak dlouho, až džem přestane pěnit a dosáhne přiměřené hustoty. Žádné přídavné chemické látky, žádný želírovací cukr.
 
Bohužel, neúroda drobného ovoce šroubuje jeho ceny do poměrně závratných výšin. No, to nakonec nějak přežijeme. Ale rozhodně letos například jahody zmizely v rekordně krátkém čase. Nicméně - zavařit kompot jsme přesto stačili a jahodového džemu máme dostatek z let minulých. Také na zamražení do jahodových knedlíků zbylo.
 
Jinak je to ovšem bída, nebudou broskve, bude málo vlašských ořechů... Kilo třešní stojí tolik, že v ceně by klidně mohl být miniaturní flakónek toaletky od "Šanelky"!
 
Leč, co napláčeme, že?
 
Zatímco my padáme v okurkové sezóně na drštičky tak, jako obvykle, televizní stanice zůstávají věrny své tradici a zhusta opakují pořady, filmy a inscenace z let dávno minulých. Okurková sezóna v televizi, toť festival zábavy namnoze tendenční, obehrané a trapné.
 
Okurková sezóna na ÚP by však naproti tomu existovat neměla. Úřednice by měly jezdit jako motorové myši, prohánějíc svěřené ovečky jako nadmuté kozy!
 
Nikdo se však nepřetrhne, aby kohokoliv nějakým způsobem honil. Jak by potom jinak bylo možné, aby trh práce v republice nabízel 3 127 volných pracovních míst v oboru, zatímco evidence úřadů práce registruje 10 500 nezaměstnaných kuchařů a číšníků?  Logicky by se tito lidé měli o tato volná místa porvat, ne? Ne. Tato místa zůstávají neobsazena, tito lidé zůstávají v evidenci...
 
 
Tak, jdu chrnět, příště hodím nějakou veselejší notečku. 
 
 
S pozdravy čau a mňau
 
svým čtenářům oddaný, však mechanicky již do značné míry poškozený
 
Gastrokocour 
 
 
 
         

Žádné komentáře:

Okomentovat