sobota 19. listopadu 2016

Jablečný závin z jogurtového těsta



Z tohoto moučněžloutkového smajlíka bude závin, tentokrát jogurtový. Potřebujeme:
 
0,5 kg polohrubé mouky
špetku prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
něco skořice
tak 3 kg jablek
moučkového cukru dle chuti
0,2 kg bílého jogurtu
2 žloutky
půlku másla
trochu oleje na vytření plechů
0,1 kg rozinek (toť obvykle balíček) :-)
 
Máslíčko v cibuláčkové mističce je měkoučké trošičku moc! Ba, co víc, téměř rozpuštěné... Netrpěliv, vrazil jsem totiž misku do mikrovlnky. Lepší je, nechat máslo změknout při pokojové teplotě. Ale, co. Ňáko bylo, ňáko bude - to se "vsákne"! :-) 


Mládě fotí, seč mu síly stačí, však světelné podmínky prachmizerné jsou. Venku se smrklo, navíc počasí, že by ani zákonnou manželku nevyhnal... :-D Ech, co. Z mouky, másla, žloutků, jogurtu a prášku do pečiva vypracujeme hladké těsto.





Těsto rozválíme. Poklademe směsí jablek, cukru, rozinek a skořice. Jádřinců, pochopitelně, zbavíme jablka vždy. Je však na každém, zbaví-li ovoce též slupek. Já osobně vždy "krůžlám", tedy loupu.


     Na bocích nařežeme těsto radélkem či nožem na proužky. Postupně střídavě překrýváme jablka.

 
                                                   Výsledný produkt našeho snažení...
 

     ... podebereme cukrářskou paletou či dlouhým nožem a přesuneme na plech. K závinu  se přidruží ještě jeho kolega, z této dávky těsta vzniknou celkem čtyři "štrycle". Pečeme na stopáďo, až to chytne pěknou barvičku.
 

                                       Poslední kusy, zachráněné pro foto před sežráním! :-)



S pozdravy čauky a mňauky,

Tvůj, čtenářstvo,

Gastrokocour

Žádné komentáře:

Okomentovat