neděle 27. listopadu 2016

Kachna na pomerančích - light delight

Dnes si modifikaci známého pokrmu, variantu ála Gastrokocour. Vezmeme dotyčného ptáka a pěkně od hrudi jej vykostíme. S nožíkem jedeme pěkně podél žeber až k páteři. Jsme-li šikovní, dosáhneme toho, že tenkou kůži na páteři neprořízneme. Potom zbavíme kostí také stehna a křídla. Konce křídel (letky či jak se tomu nadává) jsme již dříve odřízli. Nyní zbývá postupovat s nožem od kloubů směrem ven, tedy postupně "osvobodit" od kostí paže, stehna a lýtka.
 
Prsa nařízneme na obou stranách tak, abychom mohli odklopeným masem poněkud přikrýt tenčí část u páteře. Nyní máme více-méně homogenní plát, který naklepeme.
 
Posolíme, máčkneme stroužek česneku, potřeme plnotučnou hořčicí. Pokapeme kvalitním destilátem. Vhodný je koňak, brandy, může být i kvalitní ale podotýkám - tmavý(!) karibský nebo jihoamerický rum.
 
Libovou vepřovou plec pomeleme (0,8 - 1kg), přidáme trochu strouhanky, namočenou housku, vejce česnek, sůl, pepř z mlýnku. Do směsi nasekáme něco vlašských ořechů a rozinek.
 
Vytvoříme váleček, kterým naplníme kachní plát. Svineme tak, abychom získali úhledný válec.
 
 

Jak budeme dále postupovat, záleží čistě na nás. Kachnu můžeme zašít motouzem nebo hrubou nití do podoby jistého druhu pytle. Nebo ji můžeme omotat přímo. V takovém případě je však výsledný tvar trochu neforemný. Proto dávám přednost alobalu. Rozprostřu dvě vrstvy alobalu, které řádně potřu olejem. Položím roládu, kterou nakořením, osolím a rovněž potřu olejem. Alobal ovinu kolem rolády a omotám motouzem. Vznikne úhledný tvar.
 
Tak či tak, výrobek vložíme do vyhřáté trouby. Podlijeme vodou. Chce to kolem dvou hodin při sto padesáti stupních. 


 
O křupavou kůrku se nepřipravíme, to je u kačenky zásadní věc. Po hodině pečení tedy transformovaného ptáka vyjmeme z trouby, abychom jej zbavili alobalového kabátku. Poté jej opět ovineme motouzem. Výpek zbavíme sádla, které při této úpravě nepotřebujeme - pokrm budeme podávat s rýží. Přidáme měsíčky ze tří pomerančů, nakrájené na kousky. Pro vyvážení kyselosti si v rendlíku vytvoříme trochu světlého karamelu (stačí 150 gr krupicového cukru), který provaříme s trochou vody. Přidáme do plechu - pekáče ke kachničce. 
 
Výpek necháme pěkně přírodní, nezahušťujeme ničím. Rýži vybereme dle našeho zvyku a chuti. Doporučuji polníčkový salát s jablky (polníček + citronová šťáva + cukr + nastrouhaná jablka). 
 
 
 
S pozdravy čau a mňau se loučí
 
Gastrokocour 
         

Žádné komentáře:

Okomentovat