neděle 25. června 2017

Čas jahod

Jaro se nenápadně překulilo do léta, červen čeká jeho poslední týden, což v praxi znamená, že nastalo období sklizně jahod a třešní. A obzvláště na jahody jsem se velice těšil.

Nemajíc užitkové zahrady, vyráží naše rodinka každoročně na takzvaný samosběr. Na výběr máme z několika plantáží, když je někde vysbíráno, nevadí, o několik obcí dál jahody jistě budou!

To byl také případ dnešního výletu, kdy ženuška s dceruškou nasbíraly košík až na vzdálenějším samosběrném jahodišti.

Sem s tebou, milá jahodo, tak se ukaž! Barva je v pořádku, velikost slušná, konzistence je na první pohled v pořádku. Ale pozor, ne na dlouho. Jahody velmi rychle vadnou, doslova a do písmene vyžadují okamžité zpracování. Anebo sežrání. To bývá obvyklé tehdy, když se natrhají za deště nebo krátce po něm. Ale teď?! Vždyť v té oblasti skoro neprší!

A potom - ta chuť... Kam se poděla ta plná, lahodná chuť, ta chuť, na kterou jsem byl zvyklý u jahod z maminčiny zahrádky? Něco tomu chybí. Pořádný "kus" něčeho! Na jazyku převaluji vágní, mdlou, lehce nakyslou (hrome, kam se poděla fruktóza?) dužninu. Polknu, sahám po druhém, třetím, čtvrtém plodu. Dojem zůstává pořád stejný. A při tom mne napadá: kdyby tyto jahody ochutnali John s Paulem, patrně by nikdy nenapsali Strawberry Fields. A to by byla škoda! :-)  

Nu, což - zkusíme tu bližší plantáž, až jahody zase dorostou. Dnešní sběr poputuje do bublaniny, tam se to takzvaně "vsákne". Moji letošní chuťovou hitparádu tak prozatím pořád vedou lesní jahůdky, hojně rostoucí v okolí naší chaty. Znáte to, nasbírat, napíchat na "špízek" ze stébla trávy - a šup s tím do pusy! Apropó, pokud jde o špízek:


Lehké a rychlé letní osvěžení - jahodový špíz s bazalkou a mozzarellou

Prostinké až infantilní: Mozzarellu si pořídíme ve formě tzv. třešniček. Kuličky sýra pečlivě osvobodíme od nálevu a napichujeme na špejličky, vždy střídavě s lístky bazalky a s jahodami o porovnatelné velikosti. Ve finále špízky zakápneme několika kapkami extra panenského olivového oleje. Poté přikročíme ke konzumaci.

Doporučuji jako doplněk letního grilování. Zaručuji, že vám to budou žrát pod rukama! :-D


S pozdravy čau a mňau

Gastrokocour







        


Žádné komentáře:

Okomentovat